Lipödem Ameliyatı Nedir?
Vücudun belirli kısımlarında aşırı yağlanma sonucu oluşan ağrıları tedavi etme ve şekil bozukluklarını düzeltme amacıyla yapılan ameliyatlara lipödem ameliyatı denmektedir. Kadınların %10’unda görülürken erkeklerde neredeyse hiç görülmemektedir. Genetik olarak ortaya çıkabileceği gibi gebelik, hareket etmeme, kortizon tedavileri, alt ekstremite cerrahisi sonucu ile de ortaya çıkabilir. Lipödemi tedavisi olan bir rahatsızlıktır.
Lipödem Nedir?
Lipödem bir yağ birikimidir. Genellikle simetrik olarak basen, popo, bacak ve uyluk ardından kol ve gövde de oluşan ve bulunduğu alanları çepeçevre sarması ile bilinmektedir. Lipödem yağı ilk çıkış evrelerinde ödemli ve sert yapıdadır. Ancak ileri evrelerde yağ lobüllerinin çevresi jelatinimsi bir dokuyla kaplanır ve içi yumuşamaktadır. Bu aşamada vücutta şekil bozukluğu olarak karşımıza çıkmaktadır. Lipödemin başlangıç evresinde vücudun alt tarafı genellikle üst tarafa göre bir miktar daha kalındır. Bundan dolayı elbise ölçülerinde üst ve alt arasında beden farkı vardır. Lipödem hastalarında yağlar bel ile ayak bileği bölgelerinde daha fazla toplanmaktadır.
İnsanlar kilo aldıkça kalça, uyluk ve bacak bedenin üst kısımlarında şişme olmaktadır. Ancak kilo verildiğinde bel altı bölgelerinde yağlanma durumu azalmaz aksine incelme vücudun üst kısımlarında oluşmaktadır. Bacaklarda özellikle akşam saatlerde şişlikler artar uykuda ise bu durum azalma gösterir. Biriken yağ dokuları bacak alt kısımlarında dizlerin üzerinde, baldırda ise ayak bileğinden aşağıya doğru sarkan halka şeklinde şişliklerle görülebilir. Bu hastalarda ciddi bir ağrı şikâyeti vardır. Bundan dolayı hastalığa ağrılı yağlanma sendromu da denilmektedir.
Lipödem rahatsızlıklarında yapılacak lipödem ameliyatı kararı verilmeden önce uzman doktor tarafından muayene edilen hastanın kaçıncı evrede olduğu tespit edilir.
Lipödemin birçok evresi bulunmaktadır. İlk evrelerde hasta yağlanma artışına göre ufak nodüllere rastlayabilir. İleri evrelerde ise bu yağ birikintileri daha da genişleyip büyüyerek yanlara doğru sarkma ve çıkıntı oluşturur. Lipödemde biriken yağlar, kan akışını yavaşlatmaktadır. Bundan dolayı daha fazla yağ birikmesine sebep olur. Lipödem hastalarında bacak derileri incelmiştir. Bu bacaklarda en ufak çarpmalarda bile aşırı morarma vardır. Lipödem evreleri olan ve ilerleyen bir hastalıktır.
Evre1: cilt yüzeyi düzdür, inci benzeri yağ lobülleri görülür ve cilt altı yağ dokusunda artma görülmektedir.
Evre2: nodüler ya da kitle şeklinde düzensiz pürüzlü bir deri yüzeyi bulunur.
Evre3: artık bacak ve dizlerde şekil bozukluğu görülmeye başlar. Büyük boyutlarda nodüller ve yağ birikimleri görülür.
Evre4: lipolenfödem tablosu artık gelişmiştir.
Bu evrelerden sonra uzman doktorumuza göründüğünüzde lipödem tanısı için sizi muayene edecektir. Bu işlem için kan testi ya da röntgen görüntülemesi yapılmaz. Lipödem tanısı konulduktan sonra uzman doktor gerekli gördüğünde lipödem ameliyatı için gün verilir. Ameliyat gününde hastanın yapması gerekenler uzman doktor tarafından söylenmektedir. Tüm süreç detaylı olarak anlatılır.
Lipödem Ameliyatı Nasıl Yapılır?
lipödem tedavisi iki farklı şekilde yapılmaktadır. Birinci yöntem cerrahi müdahale gerektirmeyen yöntemler diğeri ise lipödem ameliyatlarıdır. Cerrahi müdahale gerektirmeyen müdahalelerde tedavi şekilleri manuel masajlar, varis çorapları ya da bası kıyafetleri, lenf drenaj uygulamaları sayılır.
Cerrahi müdahale gerektiren işlem ise lipödem ameliyatı olmaktadır. Ancak lipödem tedavisinde yapılan operasyonlar ile normal hastalara yapılan bacak liposuction işlemi farklıdır. Genellikle bu iki işlem karıştırılır.
Lipödem ameliyatları cilt altında yer alan yağ dokusunun 2 ila 5 mm kalınlığındaki metal ve ucu delikli borular yardımı ile vakum kullanılarak vücuttan yağ uzaklaştırılması işlemidir.
Lipödem Ameliyatı Fiyatları Ne Kadar ?
Lipödem ameliyatı fiyatları yapılacak işlemlere göre değişiklik göstermektedir. Bundan dolayı ameliyat olacak hastaların en iyi fiyatı almak için önce uzman doktorumuza görünmesi gerekmektedir. Uzman doktor tavsiyelerine göre yapılan işlemler ücretlendirilir. Bu ameliyatlar şu anda SGK kapsamında değildir.