OP. DR. CAHİT VURAL
OP. DR. CAHİT VURAL
DOKTORUNUZA BAŞVURUN

Zayıflama Sonrası Sarkıklık Tedavisi

Obezite cerrahisi ile verilemeyen yüksek miktardaki kilolara veda edilmesi artık daha da kolaylaştı. Diet ve türlü türlü yöntemlerle aslında kilo vermekte mümkün. Birçok hastada ameliyatsız bu tür yöntemlerle sıkı bir diyet programı ve sporla hızla kilo verebilirken bazıları ise umutsuzluğa kapılıp başka çareler ararlar.

Obezite cerrahisindeki gelişmeler ile daha güvenli bir şekilde zayıflama bugünlerde mümkün olabiliyor. Hastalar hem sağlıklarına hem de yeni görünümlerine hızlıca kavuşuyorlar. Hatta bu süreç o kadar hızlı ki vücut bu daralmaya uyum sağlamakta gerçekten zorlanıyor. Bunca yararlı etkinin yanı sıra diğer yöntemlere göre daha hızlı verilen kilolar birçok bölgede sarkma şikayetleri ile kendini gösteriyor.   Yüz hatları ve çizgileri belirginleşerek, olduğundan daha zayıf, üzgün ve yaşlı bir ifade oluşabiliyor. Boyun ve alt çenede sarkıklık meydana gelir ve boyun kas bandları görünür hale gelebilir. Üst kollarda ve koltuk altında yarasa kanadına benzer bir sarkma oluşabilir. Göğüslerde bir çok değişik şekil gelişebilir, Göğüslerde yassılaşmalar, meme uçları aşağıya doğru yer değiştirmesi, memelerde sarkma, vücut ölçülerine göre memelerin büyük ya da küçük kalması, asimetrik meme şekli gelişebilir. Karın bölgesinde göbek altı ve üstü bölgelerinde, ek olarak yanlara doğru ve sırtta belin alt bölümüne doğru genişler ve önlük benzeri sarkmalar gelişir. Kasık bölümünde ve üst bacak iç yan ve diz iç yan bölgesinde aşırı hacim artışları ve sarkmalar kalabilir.Basen bölgesi ve kalçalarda aşırı sarkma ve cepler ortaya çıkar. Genital organlarda ve pubis bölgesinde sarkma ortaya çıkabilir.

Kilo verme tedavisinden sonra vücut şekillendirme uygulamalarına karar vermeden önce kilonun dengelendiğinden ve sonlandığından, vücut ağırlığının normal değerler içine girdiğinden emin olmak şarttır. Şayet plastik cerrahi operasyonları ardından kilo vermeye devam edilirse tekrar sarkmalar meydana gelir. Plastik cerrahi operasyonları ardından, verilen kilolar yeniden geri alınırsa, yapısı bozulmuş cilt altı destek dokusu ve incelmiş deri yeniden gerilmeye başlar. Deri çatlaklarına ek olarak da ameliyat izleri de gerilir ve genişler. Görünür gerilme izleri ve geniş nedbeler meydana gelir. Bu sebeplerle kilo dengesinin kurulması, sabitlemesi ve idamesi yapılacak plastik cerrahi ameliyatlar için oldukça önem teşkil eder.

Vücut şekillendirme için uygun adaylar, Kilo verme işlemi tamamlanmış olan herhangi bir yaştaki yetişkin hastalar, İyileşmeyi azaltabilen ya da operasyon riskini arttırabilecek tıbbi sorunların düzeltilmiş ve şişman iken taşıdığı hastalıkları kontrol altında olan sağlıklı hastalar, Sigara içmeyenler de operasyonlar için tercih edilir ancak mutlak engel değildir.

Kilo verme işlemi ardından deformasyon meydana gelmiş olan vücut bölgelerinin estetik girişimlerle tekrar biçimlendirilmesi artık yaygın olarak uygulanan ameliyatlardır. Bu operasyonlar kozmetik bir girişim olarak algılanmamalıdır. Hayatın sağlıklı şekilde devam etmesi için uygulanan girişimlerdir.

Henüz yaşı genç olan hastalarda aşırı kilo kaybı ardından uygun egzersiz ve diyetle bu sarkma ve deformasyonlar daha düzgün ve uygun bir halde olabilir ve pek çok bölgeye plastik cerrahi bir girişim uygulanmasına gereksinim duyulmayabilir. Kimi zaman çeşitli bölgelerde kalmış yağ dokusu birikimleri vakumlu yağ alma tekniği ya da benzer tekniklerle azaltılabilir.

Deri fazlalığı mevcut ise, bunun için doku ve deri eksizyonlarını barındıran plastik cerrahi girişimler uygulanır. Kilo kaybının ardından uygulanacak plastik cerrahi vücut şekillendirme ameliyatları, alttaki yağlı doku ve deriyi destekleyen fasya gibi dokularında şeklini ve tonusunu düzeltir. Aşırı derecede kalın, sarkık yağlı doku ve fazla deriyi ortadan kaldırır.

Genel anlamda, aşırı bir kilo kaybını takip eden ve plastik cerrahi tekniklerle uygulanan vücut şekillendirme girişimleri, vücudun pek çok bölgesinde kalan aşırı yağlı doku ve deriyi azaltır. Estetik cerrahi ile bu şekilde bir kilo kaybının ardından sağlanan vücut şekillendirme ve hem daha sağlıklı hem de, daha orantılı bir vücuda sahip olmak manası taşır. Aşırı kilolu halden normal kiloya ulaşan hastaların verdiği kilolar, vücudun her bölgesinde orantısal benzer bir eksilme meydana gelmeyebilir. Vücudunda aşırı eksilme ile normale dönüş yaşanırken, hastalar yüzlerinden de aşırı kilo vererek yüz ifadelerinin değiştiğine şahit olabilir. Bu sebeple hastalar olduğundan daha yaşlı ve üzgün ifadeli görünürler. Bu durumda hastalara ek olarak yüze ait yüz gençleştirme ve estetik düzeltici uygulamalar yapılır.

Bu uygulamlar  aşırı kilolu hastaların hayatının belli bir dönemini ayırdığı zayıflama mücadelesinin en önemli aşaması olmaktadır.

Vücut Kontür Düzeltme Müdahaleleri

Abdominoplasti Karın germe: karnın üzerinden sarkan aşırı deri önlüğünün düzeltilmesi

Mamoplasti: göğüs dikleştirilmesi, yassılaşmış göğüslerin düzeltilmesi, küçük göğüslere hacim kazandırılması

Jinekomasti: erkeklerdeki meme büyümesinin küçültülmesi

Üst kol germe: üst kolların iç kısımlarının sarkıklığının düzeltilmesi

Üst bacak germe: kalçanın iç, dış ve orta bacak kısmının sarkıklığının düzeltilmesi

Alt beden germe: karnın, kaba etlerin, kasığın ve kalçaların dış kısımlarının kaldırılması fazlalıkların alınması

Liposuction: Vakumlu yağ alma yöntemi tek başına uygulanabildiği gibi diğer uygulamalarla da kombine edilebilir. Şişmanlık ardından hastalarda daha dikkatli kullanımı gerekir.

Yüz gençleştirme: yüzün orta bölümün, alt çenenin ve boynun sarkmasının germe tekniğiyle azaltılması, yüzdeki çökük alanların doldurulması

Genital germe: Sarkan genital organların normal yerlerine geri döndürülmesi, cinsel yaşamın ve üreme işlevinin devamı için gereklidir.

Burada uygulanan ameliyatlar temel olarak kozmetik amaçlı yapılan meme estetiği, karın germe operasyonu ve vakumlu yağ alma operasyonlarına büyük benzerlik gösterse dahi,  obazite hastalarına uygulanan ameliyatlar farklılıklar taşımaktadır. En temel farklılık ise: kozmetik amaçlı operasyonlarda hasta normal yapı ve dokulara sahiptir. İmajın ya da görüntünün daha iyi olması için ameliyata girmektedir. Obezite ardından uygulanan girişimlerde ise hastanın yapısı ve dokuları normalden farklı olmaktadır. Bu hastalarda hem rekonstrüktif, hem de estetik amaçlı girişim uygulanmaktadır. Bu sebeple şişmanlık ardından uygulanan bu operasyonları kozmetik ameliyat saymak yanlıştır.

Obezite ardından yapılacak birçok işlem bulunur.  Aşırı kilolu olup da zayıflayan bir kişide, adeta başından, yüzünden ayak bileğine kadar düzeltilmesi gereken birçok deformasyon olur. Bunları seanslar halinde yapmak gerekir. Büyük bir kilo vermeyi takip eden vücut şekillendirilmesi çoğu kez aşamalar halinde yapılır. Fakat seans sayısını azaltmak için, birkaç ameliyatı kombine bir şekilde yapmak da mümkündür. Bu şekilde hasta daha kısa sürede normal hayatına dönmüş olur

Aşırı bir kilo kaybını takip eden, vücut şekillendirme operasyonlarının neticeleri hemen ameliyat ardından değerlendirilebilir durumdadır. Hekim, hasta ve yakınları tarafından hemen görülür. Fakat vücut şekillendirme girişimlerinin nihai neticelerinin tam olarak ortaya çıkması bir ya da iki sene veya daha fazla süre alabilir. Zaten seanslar halinde uygulanmış ise son seanstan itibaren bu süreyi doldurmak doğru olur. Görünür izlerin, bu gibi bir ameliyatın geçirilmesinden sonra çok fazla ciddiye alınmaması gerekir. Zaten ameliyat öncesi ve sonrası arasında vücut konturları içinde o kadar fazla olumlu değişiklik olmuştur ki, bu düzelmeler için de operasyon izleri kabul edilebilir cerrahi neticelerdir.