OP. DR. CAHİT VURAL
OP. DR. CAHİT VURAL
DOKTORUNUZA BAŞVURUN

Kalın Derili Burun Estetiği

Plastik cerrahlar için en zor burun ameliyatları diyebileceğimiz burun çeşidi olan kalın derili burunların ameliyat protokolü ve sonrasındaki iyileşme sürecidir. Hasta ile öncesinde detaylı şekilde konuşulup kişiyi bilgilendirmek çok önemlidir.Çoğu hasta kalın derili burunlarda ameliyatın zor olduğunu bilirken bazı hastalar plastik cerrahla görüşme sonrası hayal kırıklığına uğramaktalar. Burada önemli olan hastanın çok küçük ve ince bir buruna sahibi olamayacağını bilmesi fakat yüz şekline yakışan bir burun yapılabileceğidir.

Kalın Derili Burun Estetiği Nedir?

Plastik cerrahlar için en zor burun ameliyatları diyebileceğimiz burun çeşidi olan kalın derili burunların ameliyat protokolü ve sonrasındaki iyileşme sürecidir. Hasta ile öncesinde detaylı şekilde konuşulup kişiyi bilgilendirmek çok önemlidir.Çoğu hasta kalın derili burunlarda ameliyatın zor olduğunu bilirken bazı hastalar plastik cerrahla görüşme sonrası hayal kırıklığına uğramaktalar. Burada önemli olan hastanın  çok küçük  ve ince bir buruna sahibi olamayacağını bilmesi fakat yüz şekline yakışan   bir burun yapılabileceğidir.

Plastik Cerrahi Uzmanları, burun ameliyatlarında esas olarak burun iskeletini oluşturan kemik ve kıkırdak dokulara şekil verir. Daha sonra da burun derisinin bu iskeleti tam olarak örtmesini ve alttaki  kalıbın şeklini almasını ister.Belirgin ince burun derisi olan hastalarda burun estetiği yapılacaksa kemik ve kıkırdak dokuya şekil verirken çok dikkatli davranmak gerekir. Zira en küçük bir asimetri bile dışarıdan kendini belli edecektir. Kalın burun derisi olan hastalarda ise, alttaki kemik ve kıkırdak dokuya ait asimetri ve deformasyonların birçoğu maskelenir, göze çarpmaz.Kalın derili burun yapısının cerrah için dezavantajı ise alttaki kemik ve kıkırdak dokuyu ancak ameliyat esnasında açınca  görmesidir.

Deri kalınlığı kritik bir seviyenin üzerine çıktıkça öyle bir hal alır ki, burun iskeleti bizzat deri katmanı tarafından oluşturulur. Kemik ve kıkırdak çatıya yapılan hiçbir işlem burun şeklinde bir değişikliğe neden olmaz. Burun dışarıdan bakıldığında bir et yığını gibi gözlenebilir. Bu tip burunlara genel anlamda (bulböz burun) adı da verilir. Bulböz burun yapısında, dışarıdaki derinin aksine çoğu zaman kıkırdak doku geniş fakat son derece ince ve zayıftır. Bu durum ameliyat sırasında kıkırdağa kalıcı bir şekil vermeye çalışan cerrahı da zorlayan bir durumdur.

Kalın derili  burun estetiğinde yapılabilecek bir başka uygulama ise cilt altı subkutan dokunun sıyrılmasıdır. Kalınlığın en önemli nedeni subkutan dokudaki gevşek bağ dokusu, yağ dokusu ve kas tabakasının oluşturduğu katmandır. Burun ameliyatı sırasında burun cildi kemik ve  kıkırdak dokudan sıyrılarak kaldırılır. İskelete gerekli şekil verildikten sonra tüm cilt boyunca ve çok dikkatli bir şekilde subkutan doku ciltten sıyrılarak, ciltte en az %50 incelme sağlamak mümkündür. Bu tür burunlarda özellikle kıkırdak dokuya şekil verirken bol miktarda destekler konularak kıkırdak iskeletin direngenliğini arttırmak son derece önemlidir.

Kalın derili burun estetiğinde burun derisini inceltmekle sorun tam olarak giderilemez, deri inceltilirken fazla dokunun çıkarılması ve kemik dokusuna bolluk bırakmadan oturtulması önemlidir. Unutulmaması gereken bir başka önemli nokta ise kalın derili burunlarda ödem oluşumunun fazla olacağından  , burunun tam olarak şekil almasının 1 yıl süreceğidir.

Kalın derili burun estetiği ameliyatı öncesi özellikle deri inceltmede  yapılacak ise hastanın 15 gün öncesinde eğer kullanıyorsa sigarayı bırakması ameliyat sonrası iyileşme için çok önemlidir. Hasta çalışıyor ise tam olarak  7 gün sonra işe dönebilir.